top of page

La micropropagació in vitro és una tècnica biotecnològica basada en el cultiu in vitro de plantes. Aquesta metodologia permet una propagació massiva obtenint plantes radicades uniformes i idèntiques a la planta mare. Això és de vital importància en la producció de portaempelts, ja que permet plantacions fructícoles homogènies.

La micropropagació

Fases de la micropropagació:

​

1. Preparació de les plantes mare. 

A partir de plantes mare de l’espècie que es vol propagar s’obtenen petits segments internodals amb els quals s’iniciarà el procés de cultiu In Vitro al laboratori.

​

2. Desinfecció.

Al laboratori, els segments son sotmesos un tractament de desinfecció permeti eliminar els microorganismes de la superfície del teixit vegetal.

​

3. Establiment.

Seguidament els segments son cultivats en tubs d’assaig amb medi de cultiu estèril.

​

4. Multiplicació: 

Durant aquesta fase es propaguen els brots anteriors originant noves tiges amb fulles. Periòdicament aquests nous brots s'han de subcultivar en un nou medi mitjançant divisions i ressembres successives en pots amb medi de cultiu estèril.  

​

Figura 1. Esquema de les fases de la micropropagació in vitro de plantes.

​

5. Elongació.

En aquesta fase s’estimula l’allargament vertical de la tija abans d’entrar en la fase d’arrelament.

​

6. Arrelament.

Els brots elongats son individualitzats en un medi de cultiu que afavoreixi la generació d’arrels in vitro.

​

7. Aclimatació.

Aquesta fase es dona fora del laboratori i consisteix en sotmetre gradualment les plantes a condicions ambientals normals. Les plantes in vitro són molt sensibles als canvis ambiental per això s'aclimaten en hivernacles especialitzats que permetin una readaptació molt progressiva a les condicions naturals del ambient.

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page